logo-small
se uk

Omvärldsbevakning

Tekniken utvecklas och människors beteenden förändras. Du som företagare behöver följa vad som händer omkring dig för att inte uppfattas som gammalmodig. Vad gör konkurrenterna och var är kunderna idag? Det är omvärldsbevakning.

Den mesta omvärldsbevakningen går att göra på internet. Ingen hinner följa allt så det gäller att hitta de snabbaste vägarna till information som är viktig för just dig.

Omvärldsbevakning - exempel

5 steg för ett effektivt företagande


Nulägesanalys

När du vet hur omvärlden ser ut behöver du ta en funderare på var du själv står. Vad gör att ditt företag sticker ut, finns ni där kunderna är, har personalen rätt kompetens och var lägger ni pengarna? Ganska många frågor, men de är viktiga att svara på för att veta om företaget är på rätt väg.

Nulägesanalysen ska vara så enkel att du gör den regelbundet, för det räcker inte med att ha koll på läget bara en gång.

Nulägesanalys - exempel

Följande exempel visar validering av personer som ska in på arbetsmarknaden. Validering är även ett effektivt sätt för en organisation att bli medveten om och att ta tillvara de anställdas kompetens. Processen för genomförande är samma oberoende av om initiativet tas ur individ- och/eller organisationsperspektiv.

Hjälp med validering
Nationella riktlinjer för validering
Validering el
Validering möbeltillverkare
Validering vård och omsorg
Validering maskinförare
Validering målare
Validering träarbetare bygg

Tid- och aktivitetsplan

Du har fått fram saker som företaget vill bli bättre på. Nu behöver du göra en grov skiss på när och hur det ska hända, det vill säga en tid- och aktivitetsplan. Planen är aldrig huggen i sten utan måste få förändras när det händer saker i företaget.

Tidplanen är också viktig för att senare kunna titta tillbaka och jämföra, och se om du uppfyllt målen.

Tid- och aktivitetsplan - fördjupning

Handlingsplan s. 26-28
Google som digital arena inom företaget

Genomförande

Dags att gå från ord till handling. Ny kunskap kan leda till mer arbetsglädje, stolthet och ekonomisk vinst för företaget. Personer som känner att de utvecklas på sin arbetsplats är nämligen mer motiverade.

Idag kan du lära dig exakt vad du vill, precis när och hur du vill. På internet kan du gräva djupt in i minsta detalj om ett ämne. Ett annat bra sätt är att träffa andra företagare så att ni kan lära av varandra.

Genomförande - verktyg

Cursera
Google Drive

Utvärdering/uppföljning

Nu är du hemma. För den här gången. Det gäller nämligen att fortsätta lära sig. Men ta ändå en stund till att tänka på vad du lärt dig, så att du vet vad du ska och inte ska göra nästa gång.

Den som lärt sig något nytt kan dela med sig till sina kollegor till exempel på kafferasten.

Ju fler medarbetare som har kunskapen desto mindre sårbart blir ditt företag.

Utvärdering/uppföljning - verktyg

Mentimeter
Handledning inför utvecklingssamtalet

Utvärdering/uppföljning - exempel

En guide om omvärldsbevakning/uppföljning på nätet